FARINA – A MOSAIC OF LAND IN VALPOLICELLA CLASSICA

Historia

L’ Azienda Vinicola Farina Srl började sin historia i Veneto, Italien, för mer än 100 år sedan där grundarnas passion och önskan att förstärka och sprida den enorma potentialen i Valpolicellaviner fortfarande genomsyrar vinhuset. Gården som ligger i hjärtat av Valpolicella Classica, i den lilla byn Pedemonte, äger 10 hektar vinodlingar belägna på både slätterna och på de höga kullarna. Den återstående produktionen kommer från 55 hektar som ägs av 10 vinodlare i Valpolicella Classica. Långvariga samarbeten har gått i arv från generation till generation och varje familj har noggrant följt Farinas vision för hållbarhet och kvalitet. Vingårdarna representerar ett tvärsnitt av Valpolicellas mosaik av jordar och exponeringar. De inkluderar vingårdar på en höjd mellan 150-350 meter över havet, främst i de gröna dalarna Sant’ Ambrogio, San Pietro in Cariano, Fumane, Negrar och Marano. Med Gardasjön i väster som mildrar klimatet, de omgivande kullarna som garanterar en perfekt solexponering, ett blåsigt klimat som gjort för att undvika bildning av mögel och röta samt en perfekt jordmån med en blandning av kalksten och lera är Valpolicella Classica en av de bästa platserna för att producera kvalitetsvin menar man. Idag drivs vingården sedan början på 2000-talet av den fjärde generationen Farina, Claudio och Elena, vilket blev startskottet för en ny och revolutionerande era av expansion och modernisering av företaget.

Fjärde generationen Farina och vinmakaren Andrea Zerman

Sedan Elena och Claudio tog över ledningen av av den historiska familjevingården för mer än 20 år sedan, har deras strategiska vision lett till en total reformering av verksamheten. Man har uppdaterat de administrativa strukturerna och utökat produktionsanläggningarna, inklusive nya tappnings- och lagringsutrymmen. Två fruktloft för torkning av druvorna Amarone och Recioto byggdes och utrustades med ett toppmodernt luftkonditioneringssystem för ett jämt reglerat luftflöde. Fokus på hållbarhet, energibesparing och användning av återvinningsbara och miljövänliga råvaror har blivit allt mer strategiskt. Idag är alla delar av företaget i balans och harmoni, med respekt för tradition, miljö och Farinas vision för framtiden.

2010 träffade familjen på en ung vinmakare vid namn Andrea Zerman som sedan dess hjälpt till att förverkliga Farinas tre ledord vad gäller vinframställning, forskning, innovation och hållbarhet. Att skapa viner som respekterar traditionen tillsammans med nya metoder och verktyg för att ständigt förbättras och utvecklas.

 3 frågor till Andrea

Vem beundrar du mest i det italienska vinets värld och varför?

Åh, du hoppades säkert på ett namn, men jag hittade svaret på din fråga i morse när jag kom till vingården med den vita landsbygden täckt av den isiga morgonfrosten. Min beundran går till vinodlaren för hans uthållighet oavsett väder: i vinterkylan kan du bara se hans ögon bakom halsduken fullt koncentrerad på vinstocken när han beskär den med överraskande skicklighet och snabbhet, eller på sommaren under den stekande solen. Jag beundrar vinböndernas äkta ödmjukhet och uthållighet i sin nära kontakt med sin mark. Det är från druvorna som de odlar som skapandet av vin börjar, med sina egna utmaningar och egenheter för varje enskild skörd och årgång.

Vilka mål försöker du fortfarande uppnå?

Även om vi uppnått flera mål tror jag ändå att vi alltid kan bli bättre i vårt projekt för att minska användningen av svaveldioxid och producera hälsosamma viner med så få ingrepp på miljön som möjligt. Ett annat viktigt mål för mig och företaget är att producera distinkta viner i linje med Farinas vinframställningsvision. Jag tycker vi lyckats skapa en portfölj av viner med Farina-stämplen enligt Farina-stilen som ger den där extra känslan i gommen.

Kan du berätta ett av de svåraste ögonblicken och ett av de bästa du varit med om?

Inget kan jämföras med 2014 års årgång hittills. Vi fick inte hälften av solskenet vi behövde för att druvorna skulle mogna och hela sommaren hade vi kyla och regn. Vi fick gå igenom hela vingården minst tre gånger för att skörda en bråkdel av druvorna jämfört med andra år. Att producera ett vin som Amarone var verkligen svårt och många vingårdar gav upp det året.

Lycka är att jag idag har tillgång till sju typer av lagringskärl samt spjutspetsteknologier för att hantera svaveldioxid. Efter att i decennier ha investerat i modernt rostfritt och trä har vi nu investerat i de koreografiska ”tulpan” råbetongkaren och de innovativa keramiska stengods- behållarna. En ny och spännande utmaning för oss att kunna få fram mogna men fräscha viner som är utrustade med mycket rena aromer, runda och behagligt eleganta i munnen.

Den största tillfredsställelsen är ändå att gå in på en restaurang och se en flaska Farina avslutas vid bordet, speciellt när du vet att konkurrensen är enorm. Som oenolog och konsument söker jag alltid efter ett vin som tillför njutning till maten eller tillfället och just det hittar jag i våra viner. Jag har en stor kärlek till vinprodukten på grund av dess unika egenskap att bidra till gemytlighet och att få människor att må bra.