CORDERO SAN GIORGIO
Historia
När Mario Cordero för några år sedan sålde den världsberömda familjeägda vingården Vietti i Piemonte letade han efter en ny vingård för att fortsätta familjens passion att producera viner av toppkvalitet. Valet blev Tenuta San Giorgio, en 22 hektar vingård planterad med gamla vinstockar i området Oltrepò Pavese i södra Lombardiet. Idag drivs vingården av Marios tre barn som varit uppväxta med faderns värderingar och beslutsamhet om att producera viner av högsta möjliga kvalitet. Oltrepò Pavese DOC har den största odlingsarealen av druvan Pinot Noir i Italien där Cordero San Giorgio strävar efter att producera viner som uttrycker den starka och rastlösa karaktären hos Oltrepò Paveses kullar och dess druvsorter, samtidigt som de upprätthåller en stark koppling till sitt ursprung i Langhe-regionen.


Cordero San Giorgio
Mario Cordero, tidigare delägare i den välrenommerade vingården Vietti i Piemonte, sålde familjeföretaget 2016. Hans tre barn, Francesco, Lorenzo och Caterina Cordero, som vuxit upp med vintraditionen, beslöt 2019 att förverkliga sin dröm om att driva en egen vingård. De förvärvade då den historiska egendomen Tenuta San Giorgio i Oltrepò Pavese, Lombardiet, och grundade därmed Cordero San Giorgio.
Oltrepó Pavese
Tenuta San Giorgio omfattar 22 hektar mark, varav 20 hektar är vingårdar belägna på höjder mellan 200 och 250 meter över havet. Här odlas främst Pinot Nero (Pinot Noir), men även andra druvsorter som Pinot Grigio, Chardonnay, Croatina, Barbera och Moscato d’Asti trivs i den kalkrika lerjorden. Sedan juli 2019 har vingårdarna odlats enligt ekologiska principer och erhöll sin certifiering med skörden 2022.
Oltrepò Pavese är känt för sin långa vintradition och är särskilt framstående när det gäller odling av Pinot Nero. Faktum är att området har den största odlingsarealen av denna druva i Italien och rankas som det tredje största produktionsområdet i världen efter Champagne och Bourgogne. De första planteringarna av Pinot Nero i regionen dateras till mitten av 1800-talet i Rocca de’ Giorgi. Den varierade jordmånen, rik på märgel, kalksten och galestro, erbjuder unika terroirer som bidrar till druvans särpräglade uttryck här.
Cordero San Giorgio har snabbt gjort sig känt för sina eleganta och välbalanserade viner, där Pinot Nero spelar huvudrollen. Exempelvis framställs prisbelönta ”Partù Pinot Nero” från de bästa växtplatserna i vingårdarna, med vinstockar som har en genomsnittlig ålder på 30 år. Druvorna vinifieras separat med olika tekniker för att framhäva varje läges unika karaktär, vilket resulterar i ett vin med intensiv doft av röda bär, körsbär och viol, samt en fyllig och balanserad smakprofil.
Genom sitt arbete med Cordero San Giorgio fortsätter syskonen Cordero familjens passion för vinmakning, nu med fokus på att lyfta fram Oltrepò Paveses potential, särskilt när det gäller Pinot Nero.