Berta Distillerie

Historia

Historien börjar med vinodlaren Franco Bertas födelse 1866 i Casalotto di Mombaruzzo i Piemonte, Italien. Två generationer senare, på 1940-talet, skapar barnbarnet Paolo Berta den första renodlade anläggning för grappaproduktion i Nizza Monferrato med målet att producera grappa av högsta möjliga kvalitet och med filosofin att en bra grappa ska lagras på små ekfat. År 2002 skapar Paolos äldste son, Gianfranco Berta, tillsammans med övriga familjen det ultramoderna destilleriet Berta di Roccanivo i Franco Bertas födelseort Casalotto di Mombaruzzo och cirkeln sluts. Idag drivs det anrika destilleriet av den fjärde generationen Berta, fortfarande med filosofin, kvalitet framför kvantitet. Här nedan berättar familjen Berta om sin filosofi och erfarenhet vad gäller framställningen av premiumgrappan Berta.

Bra grappa börjar alltid med bra marc

Vi ser potentialen gömd i vad andra avser vara avfall.

Marc är utgångspunkten för processen, dvs skalet på druvorna som tidigare använts för att göra vin, efter att alla blad och stjälkar har eliminerats. Alla vet att ett bra avslut inte kan uppnås utan en bra start och Berta Grappa är inget undantag. Vi använder oss av marc från noggrant utvalda vinmakare som producerar fantastiska viner som är representativa för deras respektive terroir.

För en fräsch och hälsosam förvaring skickar vi återanvändbara behållare till de vingårdar som arbetar med oss. Dessa kärl har en liten ventil på locket som gör att luft kan komma ut men inte in vilket gör att marcen håller sig fräsch och fuktig flera månader i sträck. Värdefulla månader som gör att vi kan destillera under en lång tidsperiod samtidigt som vår kvalitets-standard bibehålls. Varje kärl är märkt med detaljer om tillverkaren och vilken typ av  press-rester det innehåller. Vi vet allt som finns att veta om varje druvrest, det är så vi säkerställer att kvaliteten på vår grappa alltid är exceptionell.

Det finns tre olika typer av marc. Fermenterad marc, erhålls vanligtvis från svarta druvor såsom Nebbiolo, ren marc erhålls vanligtvis från vita druvor som Chardonnay och delvis fermenterad marc som är gjord av både svarta och vita druvor.

3 är vårt magiska tal

Förvandlingen från marc till grappa sker i tre steg, destillering, filtrering och sedan destillering igen. Varje steg övervakas noggrant av vår personal och av den senaste tekniken i vår state-of-the -art anläggning för att uppnå bästa möjliga kvalitet.

Första destilleringen, ångan flödar genom marcen för att extrahera all alkohol. Detta ger oss phlegm, grappa innan det är grappa, som redan är alkoholhaltig men inte av rätt styrka ännu.

Filtrering, phlegm innehåller naturligt föroreningar och oljiga partiklar vilket är anledningen till att vi kallfilterar och destillerar för att ta bort ättiksyran.

Andra destilleringen, här använder vi oss av värme för att skilja det rika och värdefulla ”hjärtat” från de övriga delarna, kända som huvudet och svansen. Bara ”hjärtat” med sina omisskännliga aromer och dofter har äran att bli grappa.

The Cellars

Vår största allierade i processen är tiden.

I slutet av destillationsprocessen är grappan klar som vatten. Då tar lagringsprocessen vid för att få fram den intensiva bärnstensfärgade färgen och berika dess aromer med inslag av kaffe, smör och vanilj. En lång resa i trä under flera år för att frigöra marcens fulla uttryckspotential.

The Vat-källaren, här tillbringar grappan sitt första år i stora tunnor gjorda av slavonisk ek.

Barrique-källaren, det är här som våra juveler, produkter som kräver flera års vård för att uppnå sin fulla potential fortsätter sin resa. I Bertas fantastiska källare lagras grappan i allt från fem till tjugo år på ekbarriques vaggade av såväl klassisk musik som färgterapi för att till slut bli det njutbara ackompanjemanget vid varje ögonblick värt att fira.

En ung grappa är en konsert av dofter medans en åldrad grappa är en symfoni!

Miljö

Vi är en familj förälskade i vårt land och vi strävar vaje dag efter att utveckla mer hållbara och miljövänliga produktionsmetoder för att ta hand om och ge tillbaka till vår jord.

De två källarna har byggts under jord vilket gör att de är både naturligt isolerade samt  upprätthåller en konstant temperatur utan uppvärmning och utan luftkonditionering. Istället har vi utvecklat ett naturligt ventilationssystem så att luften kan cirkulera och vår grappa kan åldras i perfekt harmoni med naturen

Projektet Berta Grappa Elisi for the Environment, återplantering av skog, är ett samarbete med organisationen Treedom i Kenya där vi planterar ett nytt träd för varje såld flaska Berta Elisi och Berta Unica.